Despre fotografiile care spun povesti

 

O poza face cat o mie de cuvinte. Insa anumite fotografii, realizate cu adevarata maiestrie, fac cat o poveste… care te lasa fara cuvinte. Haideti sa vorbim despre fotografii la alt nivel. Despre fotografii care nu surprind forme fara fond… Ci capteaza emotii, capteaza acel “a fost odata ca niciodata…”. Haideti sa vorbim despre cum fotografiile nuntii voastre pot deveni file de poveste.

Atunci cand in cautarile voastre de pregatire a nuntii ajungeti la capitolul fotograf este bine sa trageti aer in piept si sa incepeti sa despicati firul in patru. Exista o multime de fotografi disponibili si foarte saritori in a va oferi serviciile. Insa… vorba aceea, “nu tot ce zboara se mananca” – respective, nu oricine isi spune fotograf de nunta va poate oferi pozele mult visate.

Ganditi-va ca voi doi sunteti personajele principale intr-o poveste numita “Cel mai fericit moment din viata noastra” iar fotograful este de fapt povestitorul. Si, la fel cum povestile din copilarie ne captau atentia daca erau bine povestite, asa si povestea nuntii voastre va pastra emotia momentelor si va va bucura ochii peste timp, daca este surprinsa cu pricepere.

Partea frumoasa este ca nu exista o reteta pe care sa o aplici, ca fotograf. Totul se bazeaza pe experienta de neinlocuit, pe fler… Pe latura creativa. Pe simtul artistic si pe stiinta de a surprinde cele mai inedite momente.
Nu va bazati pe faptul ca aveti o nunta minunat gandita – ca aveti concept, ca exista o poveste tesuta in fiecare detaliu, de la costumele de miri pana la aranjamentele florale si designul de tort – si ca pozele nu au cum sa nu iasa bine daca fotograful se rezuma la a poza ceea ce are in fata. De toate aceste aranjamente va puteti bucura atunci, in momentul fericit. Insa daca fotograful nu va stii sa le condimenteze vizual, la final veti avea doar niste poze care vor prezenta un index al intamplarilor de la nunta, nicidecum o poveste.
Si am spus bine ca nu este o reteta pentru astfel de fotografii. Fiecare fotograf priceput isi are propria interpretare a unei nunti. Unul poate pune accentul pe priviri. Altul pe imbratisari. Altul pe interactiunile oamenilor invitati. Adevaratii fotografi va vor surprinde intotdeauna cu cadrele obtinute. Important e ca la final, odata parcurs albumul de nunta, sa aveti impresia ca retraiti acele momente. Sau mai mult chiar, ca descoperiti noi momente minunat surprinse, carora poate nu le-ati dat importanta atunci sau ati fost prea prinsi cu altceva si v-au scapat atentiei.
Fotografiile de poveste sunt acele fotografii care capteaza sufletul momentului. Care surprind bucuria din zambete. Emotia din priviri. Momentele comice. Reactiile spontane. Clipele de tandrete. Frumusetea expresiilor. Eleganta detaliilor… Fotografii care nu inchid intr-un cadru momentul nuntii voastre, ci ii dau aripi sa zboare peste timp.